Pagina wordt geladen...

 

Aanleg

Per 1 december 2018 is Bos Graszoden b.v. gestopt met haar bedrijfsactiviteiten.
Het kantoor is gesloten.

Via onze contactpagina kunt u ons nog bereiken.

 

Veel tuinbezitters geven tegenwoordig de voorkeur aan graszoden. Het wachten tot een ingezaaid gazon is dichtgegroeid en daarmee gebruiksklaar, duurt veel mensen te lang. Graszoden zijn daarentegen na enkele weken vastgegroeid en dan is het gazon of speelveld klaar.

SMARAGD graszoden worden gekweekt op de hoge zandgronden van de Veluwe. In een periode van 12 tot 14 maanden na inzaai van het graszaad, wordt een prachtig grastapijt verkregen, dat aan hoge eisen voldoet.
Jarenlange ervaring, uiterst secure verzorging met de modernste machines en gebruik van de beste graszaden staan borg voor topkwaliteit. Terecht dragen onze graszoden de naam "SMARAGD".

Uw SMARAGD graszoden

Graszoden bestaan uit levend materiaal en vragen daarom een goede verzorging.
Voor een optimaal resultaat dient u de zoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen, die voldoende vocht en voedingsstoffen bevat.

In opgerolde toestand blijven de zoden 24 uur in goede conditie.
Opgerolde zoden mogen niet in de zon worden gelegd. Dit voorkomt uitdroging. Is direkt verwerken van de zoden niet mogelijk, dan is uitrollen en met water besproeien noodzakelijk.
Foto: te lang bleven de graszoden opgerold liggen voor verwerking.

Wanneer leggen ?

Graszoden leggen kan eigenlijk in alle maanden van het jaar, behalve als het vriest of sneeuwt. De grond is dan bevroren en het oogsten van de graszoden voor levering aan u is dan niet mogelijk.
Maar zelfs als het vlak na het leggen van uw graszoden gaat vriezen, zullen zij niet afsterven maar slechts bevriezen. Zodra ze ontdooien en het warmer wordt zullen de wortels meteen weer doorgroeien.
Wij hebben wel graszoden geleverd tussen Kerst en Oud en Nieuw, zonder problemen.
Wel is het zo dat in het najaar de lichtintensiteit veel lager is en het dus langer duurt voordat de graszoden vastgegroeid zijn. Ook onder of langs bomen wordt het dan moeilijk, want het gras kan op die plaatsen verstikken door lichtgebrek. In zulke situaties is het beter om tot het voorjaar te wachten.

Werkvolgorde

1. Spitten

Spitten U begint met de grond te spitten. Bij vernieuwing van het gazon dient de oude zode goed ondergespit te worden. Bij een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond eerst ongeveer 50 cm diep los te maken. U kunt de voedingstoestand van de bodem verbeteren door er daarna een laagje potgrond of bemeste tuinaarde over te strooien; dit moet goed door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond worden gemengd om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Na het spitten mogen er in verband met verbranding geen meststoffen op de ondergrond worden gestrooid.

2. Egaliseren

Egaliseren Voor het leggen van de graszoden moet de ondergrond voldoende vast en volkomen egaal en vlak zijn. Bij voorkeur door aanlopen, maar ook door rollen wordt de ondergrond vastgedrukt. Daarna kan het met een hark geëgaliseerd worden, maar het beste resultaat krijgt u door met een plank de grond te schaven: dit wordt afrijen genoemd. Afrijen voorkomt putten, bulten en een slechte, oneffen maaihoogte. Na het afrijen licht losharken.

3. Graszoden uitrollen

UitrollenTijdens alle bewerkingen mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet te nat. Op een dichtgesmeerde grond zal de zode moeilijk aanslaan. Wacht dus tot de grond voldoende opgedroogd is... Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Strooi langs de omtrek van het gazon wat potgrond om uitdroging van de rand te voorkomen. Bij warm en zonnig weer meteen al water geven!

4. Aanrollen en sproeien

SproeienNa het leggen van de zoden is stevig aanrollen of aankloppen belangrijk om goed kontakt met de ondergrond te krijgen. Na het aandrukken zoveel water geven dat de zoden door en door nat zijn. Bij zonnig weer zeker niet tot 's avonds wachten! Water geven zolang de zoden nog niet vastgegroeid zijn, is bepalend voor het succes. De eerste paar weken wel 2 à 3 keer per dag de sproeier erop. Het gras heeft dit, zolang het nog niet is vastgegroeid, vooral in de felle zon hard nodig. 's Nachts verdrogen de zoden niet.

5. Wanneer maaien ?

MaaienVier tot zes weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan veel minder groot. Vanaf nu is het bij droogte beter 1 keer per week 's avonds te sproeien. Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel na het leggen gemaaid moeten worden. Meestal is dat al na 1 week het geval. De maaimachine moet scherp en op de juiste maaihoogte afgesteld zijn. Siergazons worden gemaaid op 2 à 3 cm hoogte en speelgazons op 3 à 4 cm hoogte.

6. Ten slotte....

BemestingDe eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. De zoden moeten eerst stevig op de ondergrond vastgegroeid zijn. Voor bemesting en andere tips verwijzen wij u naar onze pagina die over het onderhoud van Uw SMARAGD gazon gaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe grasveld!

 

Bos Graszoden B.V.
 
Kruisseltseweg 45
3888 NV Nieuw-Milligen( uitsluitend na afspraak )
TEL (0577) 456555
FAX (0577) 456433
 
Openingstijden
ma t/m zaterdag:
gesloten
 

Toegangsweg Kruisseltseweg 45

Toegangsweg Kruisseltseweg 45

UP
© 2015 Ealze Nammen